Mans al Riu!

Mans al riu

Els rius són espais amb gran biodiversitat que de vegades no reben el grau d’atenció i protecció que mereixen i, per això, des de la Fundació Limne coordinem i realitzem, diferents activitats de recuperació implicant els ciutadans i ciutadanes del nostre territori, com és el cas del projecte Mans al Riu!

 

Mans al Riu!

Què és el Mans al Riu?

La campanya de neteja de rius Mans al Riu! té per objectiu fomentar la consciència ciutadana pel que fa a la conservació dels rius i la neteja de residus dels entorns naturals. Des de 2010 ha aconseguit la mobilització de milers de ciutadans que any rere any han vist com els cursos d’aigua dolça dels seus propis municipis s’omplien de fem.

És una jornada de voluntariat ambiental que Limne organitza des de 2010.

A la darrera campanya, malgrat la situació de COVID que obliga a fer grups bombolla i restringir els número d’assistents, Mans al Riu! va aconseguir implicar 475 participants de 27 municipis diferents, que han arreplegat vora 6 tones de residus dels trams de riu on s’ha actuat sent, molts d’ells, objectes voluminosos: neveres, sofàs, pneumàtics, cadires, matalafs, sanitaris, restes de vehicles, material electrònic i altres objectes que no haurien d’estar a la llera del riu.

La informació ambiental i la reducció de residus són els fils conductors de la trajectòria d’aquesta campanya de voluntariat. Els ciutadans reben informació sobre com gestionar millor els residus i les solució de què disposa el municipi i així, any rere any, s’observa un reducció del volums dels mateixos.

Més de 10 anys, de riu en riu

L’activitat, si bé té un marcat caràcter lúdic i didàctic, pretén millorar els espais fluvials en què s’actua, posant l’accent als mitjans que existixen per gestionar els residus. Comptem amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis on s’actua i informem els i les assistens sobre com gestionar millor els residus.

Resulta il·lògic que hui dia s’abandonen residus als rius existint serveis de recollida, fins i tot porta a porta, i una xarxa d’ecoparcs.

La campanya, que celebrava aquest any la seva onzena edició, ha aconseguit al llarg de la seva trajectòria clausurar abocadors il·legals i millorar l’estat de moltes riberes. L’èxit de la campanya, de fet, comença en acabar el Mans al Riu!, quan els participants difonen dins el seu cercle familiar o d’amistats tot el que han vist i les alternatives que existixen per gestionar millor els residus.

La campanya de 2020 ha estat possible mercès al patrocini de Global Omnium i el Consorci de La Ribera.

Algunes dades de les darreres campanyes

MUNICIPIS

Albalat de la Ribera, Alborache, Alfarb, Algemesí, Altea, Alzira, Beniarbeig, Bétera, Borriana, Canals, Carcaixent, Carlet, Catadau , Catarroja, El Verger, Gandia, Guardamar del Segura, l’Alcora, l’Alcúdia, l’Eliana, la Pobla de Vallbona, Llombai, Manises, Ondara, Quart de Poblet, Sot de Xera, Sueca, Vilallonga, Xixona i Yátova.

RESIDUS

S’arreplegaren 12.468 kilogramos dels quals els residus voluminosos (electrodomèstics, mobles, neumàtics) foren el 47,1%, seguints per residus destinats al contenidor verd (24,6%), contenidor groc (21,4%), blau (4,3%) i resta (2,6%).

PARTICIPANTS: 848 persones

PATROCINI: Global Omnium i Ecovidrio.

MUNICIPIS

Albaida, Albalat de la Ribera, Alborache, Alcalalí, Alcoi, l’Alcúdia, Alfarb, Algemesí, Almassora, Altea, Alzira, Benaguasil, Beniarbeig, Borriana, Canals, Catadau, Cullera, El Verger, Gandia, Gestalgar, La Pobla Llarga, La Vila Joiosa, L’Alqueria d’Asnar, L’Eliana, Llombai, Manises, Morella, Ondara, Onil, Ontinyent, Paterna, Quart de Poblet, Sueca, Torreblanca, Torrent, Vallada i Vilallonga,

RESIDUS

S’arreplegaren 11.495 kilograms de residus.

PARTICIPANTS: 1.042 persones

PATROCINI: Global Omnium i projecte Libera.