Què és el Projecte Rius?
El Projecte Rius és una iniciativa de voluntariat ambiental i ciència ciutadana que diverses entitats coordinen en territoris i conques diversos.
El Projecte Rius aterra a la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer l’any 2005 i la bona acollida entre col·lectius i particulars fa que, dos anys després, fóra un dels pilars de la constitució de la Fundació Limne.
El projecte naix amb l’objectiu d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels rius. Fomenta l’apropament de les persones al medi i permet conèixer les característiques dels ecosistemes fluvials, la biodiversitat, els valors ecològics i socioculturals, així com identificar els problemes que els afecten i reflexionar sobre com pal·liar-los. Per a Limne és un primer pas per entendre què passa al territori i com bateguen les persones i col·lectius que l’habiten. A través del Projecte Rius no només ens acostem als rius i barrancs de la Demarcació, sinó també a les necessitats i potencialitats dels rius on volem actuar.
Treballem enxarxats
A través de l’educació ambiental, el foment del teixit associatiu i el treball en xarxa del voluntariat ambiental, el projecte promou la implicació de societat en la gestió dels espais fluvials, engegant i compartint iniciatives per la millora dels rius i de l’entorn de ribera.
L’àmbit d’intervenció serà el conjunt de conques que formen la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer.
El Projecte Rius és una iniciativa oberta a tots i totes. Qualsevol persona o col·lectiu hi és benvingut, i no és necessari comptar amb coneixements previs sobre els rius.
Anima’t! Fes voluntariat a peu de riu!
Com participar al projecte?
FORMACIÓ
Per iniciar el camí del Projecte Rius el primer pas és anar -com amínim- a una de les formacions periòdiques que organitzem, on t’ensenyarem la metodologia i el procediment més adequat per poder accedir al riu amb seguretat i mostrejar els macroinvertebrats.
CREAR UN GRUP DE VOLUNTARIAT
Heu de saber que este projecte de ciència ciutadana el fareu de manera autònoma. El més assenyat és, doncs, crear un grup de voluntariat per anar acompanyat i augmentar la seguretat de l’activitat.
Comboia familiars i amics per unir-se al grup!
ENS REUNIM I HO FORMALITZEM
Una vegada hages format el grup i tingues clar on vols fer l’activitat tornarem a quedar per donar-te els materials necessaris i signar el document de compromís.
També t’informarem dels teus drets i deures com a persona voluntària i tot allò que necessites saber: l’autorització de captura científica, l’assegurança de RC i accidents, etc.
ANEU AL RIU
El mostreig es fa dos vegades a l’any, a la primavera i a la tardor. A efectes de l’assegurança i l’autorització serà imprescindible fer l’activitat dins els períodes de temps ressaltats al quadernet i les làmines que rebreu.
ENS ENVIEU LES DADES
Això és crucial! En acabar els mostrejos ens heu d’enviar les dades obtingudes (pH, nitrats, oxigen, macroinvertebrats) a través del formulari on-line.
Trobareu el link al quadernet que rebreu amb els materials. Si ho preferiu, també ens ho podeu fer arribar per altres mitjans (correu electrònic, correu postal, whatsapp..)