Seguiment de tortugues autòctones i descast d’invasores
La Fundació Limne, conscient de la problemàtica derivada de les invasions biològiques, va iniciar en 2012 col·laboració amb el LIFE+ Trachemys estudiant les poblacions d’Emys orbicularis i Mauremys leprosa de la desembocadura del riu Millars. Eixe estudi, a banda d’aportar noves dades sobre la distribució d’ambdós espècies a la zona, va incloure la retirada d’exòtiques. Durant 2013 continuàrem la col·laboració amb el LIFE + Trachemys, ampliant les zones d’estudi a cinc: desembocadura del riu Millars, estany de Nules, marjaleria de Borriana, riu Cànyoles (Canals) i el riu Serpis (L’Alqueria d’Asnar ).
El LIFE+ Trachemys va retirar en menys d’un trienni, prop de 23.000 tortugues d’uns pocs espais del nostre territori i, més enllà d’eixa tasca, va fomentar la participació d’entitats conservacionistes. Una de les innovacions, per tant, va ser incloure la corresponsabilitat en la gestió del medi natural, obrint-se a la ciutadania mitjançant accions de sensibilització i divulgació.
En finalitzar el LIFE+ Trachemys, el nostre projecte de ciència ciutadana i tortugues aquàtiques seguir endavant: el 2014 es van realitzar seguiments setmanals a la Desembocadura de l’Millars, l’Estany de Nules, els rius Polop i Serpis a Alcoi, el Serpis a l’Alqueria d’Asnar, al Clot de la Mare de Déu a Borriana i el riu Túria al seu pas per Vilamarxant.
El 2015 es van fer estudis a Oliva, Alcoi, l’Alqueria d’Asnar i el Clot de la Mare de Déu a Borriana. A més, es va realitzar un radioseguiment de les Emys orbicularis de la Llacuna d’el Samaruc (Algemesí), per vore si els animals residien a la reserva o si, per contra, eixien als arrossars.
En 2016 es perllonguen els estudis al Serpis (l’Alqueria d’Asnar i Alcoi) i el Clot de la Mare de Déu, sumant-se el Xúquer al seu pas per Algemesí i altres localitats que aporten dades puntuals.
L’any 2017 es van realitzar revisions setmanals entre abril i octubre a les següents localitats: Clot de la Mare de Déu (Borriana), riu Serpis (Alcoi), riu Túria (La Canyada), la Marjal de Pego-Oliva, Riu Cànyoles i Riu dels Sants al seu pas per Canals, així com el Parc Natural de Cabanes-Torreblanca (en col·laboració amb Global Nature). Altres localitats generen cites o estudis puntuals: Cocentaina, Muro d’Alcoi, Alcocer de Planes, L’Alqueria d’Asnar, Quart de Poblet i Daimes.
En 2018 es van realitzar revisions setmanals entre abril i octubre a les següents localitats: Clot de la Mare de Déu (Borriana), riu Serpis (Alcoi), riu Túria (La Canyada), Assut del Repartiment (Quart de Poblet), així com el Parc Natural de Cabanes-Torreblanca (en col·laboració amb Global Nature). Es van aportar, així mateix, cites puntuals en les localitats de Muro d’Alcoi, Alcosser de Planes, L’Alqueria d’Asnar, Gaianes i La Vila Joiosa.
Resultats recents i publicacions
-
Campanya de 2019
Durant 2019 vam realitzar mostrejos setmanals a les localitats de Borriana (Clot de la Mare de Déu i Hort de Miralles), Gandia (Ullal de l’Estany), Sueca (riu Xúquer), Quart de Poblet (riu Túria) i Torreblanca ( PN Cabanes-Torreblanca).
Número de captures: 363
Núm. de captures autòctones: 121
Núm. de captures exòtiques: 196
Exòtiques lliurades per particulars: 46Total participants: 1.332
Part. en activitats formatives: 111
Part. en campanyes escolars: 1.221 -
Campanya de 2020
La campanya d’enguany ha estat marcada per la crisi sanitària derivada de la pandèmia produïda per la COVID19, que ha obligat a adaptar el voluntariat i les jornades formatives previstes dins el projecte.
Amb tot, vam realitzar mostrejos setmanals a les localitats de Borriana (Clot de la Mare de Déu), Llac de la Goleta (Tavernes de la Valldigna), Sueca (riu Xúquer), Riola (riu Xúquer) i Quart de Poblet (riu Túria).
Possible impacte de la borrasca Glòria?
A les localitats on tenim històric de dades hem constatat una davallada generalitzada en el número de captures. Alguns autors (cfr. Mascort et al,2020) descriuen l’arrossegament de més de 200 tortugues de cinc espècies diferents al llarg de la costa catalana arran de la borrasca Glòria. En alguns casos, es van trobar a desenes de quilòmetres de la desembocadura del riu corresponent. Apuntem, doncs, la possibilitat que la davallada en el número de captures pot raure, també, en els impactes d’eixa avinguda extraordinària.
La campanya de seguiment de tortugues de 2020 ha estat guardonada a la 1a Convocatòria Mediambiental de la Fundació Bancaixa i Bankia.
-
Publicacions derivades del projecte
- Campos-Such, D., Rodríguez, D. & Martínez-Silvestre, A. 2019. Observación de un ejemplar asilvestrado de Apalone ferox en la Comunitat Valenciana. Boletín de la Asociación Herpetológica Española, 30 (2): 60-62.
- Campos-Such, D. 2017. Anomalies cromàtiques a l’herpetofauna ibèrica: una revisió actualitzada. Nemus, 7: 105-114
- Campos-Such, D. 2016. Captura de un ejemplar de Chrysemys picta en un humedal de la costa de Castellón. Boletín de la Asociación Herpetológica Española, 27(2): 86-88.
- Campos-Such, D. 2016. Dimorfisme sexual d’una població de Mauremys leprosa (Testudines: Geoemydidae) del sud-est d’Espanya amb èmfasi a la forma de la closca. Nemus, 6, 161-169.
- Campos-Such, D. & Bisbal-Chinesta, J.F. 2016. Ataques de Procambarus clarkii sobre Mauremys leprosa, Natrix maura y Pelophylax perezi. Boletín de la Asociación Herpetológica Española, 27(2): 83-86.
- Campos-Such, D. 2016. Movimientos de Emys orbicularis en una reserva valenciana de fauna circundada por arrozales. Boletín de la Asociación Herpetológica Española, 27(1): 109-111.
- Campos-Such, D., Miñarro, M. & Valls, L. 2016. Localización de un ejemplar asilvestrado de Mauremys sinensis en la Comunidad Valenciana. Boletín de la Asociación Herpetológica Española, 27(1): 97-99.
- Campos-Such, D. 2015. Dades preliminars sobre la població de Mauremys leprosa (Testudines: Geoemydidae) d’Alcoi (Alacant). Nemus, 5, 101:106