Nova campanya de tortugues

Nova campanya de tortugues

Una de les àrees importants dins LIMNE és el projecte SETOR. Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana que té l’objectiu d’estudiar i conservar les tortugues autòctones que habiten el nostre territori: la tortuga d’aigua europea (Emys orbicularis) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa).

Les poblacions d’estes tortugues es veuen fortament amenaçades per l’abandó incontrolat i reiterat de tortugues americanes o asiàtiques, que tenen un comportament invasor.

Què farem?

Durant la campanya, que s’allargarà fins a tardor, es realitzaran una sèrie de censos a diferents poblacions. El mostreig es fa mitjançant mornells i trampes d’esquer, amb l’objectiu d’analitza l’estat de conservació de les espècies autòctones i estimar-ne la densitat. A banda, les espècies invasores que es capturaran s’entregaran al Centre de Recuperació de Fauna de la Conselleria.

Els nostres seguiments de tortugues sempre miren d’involucrar la ciutadania, en ser conscients de la importància de conscienciar a la població sobre l’abandó d’animals.

Les tortugues americanes o asiàtiques, espècies invasores, són extremadament populars per la seua reduïda grandària i el seu baix preu, però arriben a créixer fins als 30 centímetres, la qual cosa augmenta les seues necessitats alimentàries i d’espai. Tot això, unit a la seua agressivitat i llarga longevitat fa que en les darreres dècades s’haja observat un continu i massiu abandó als rius i zones humides, convertint-les en una greu amenaça per a la biodiversitat.

Esta iniciativa ha estat premiada en la 1a Convocatòria Mediambiental de la Fundació Bancaixa – Bankia.