Limne i el Consorci de La Ribera crearan un gran corredor verd de 75 km

El Consorci de la Ribera i Limne encetem la creació d’un gran creador verd entre Sumarcàrcer i la mar, centrat en la conservació i la millora del riu Xúquer a través d’accions de gestió i control d’invasores, recuperació de vegetació autòctona, retirada de material obstructiu, transformació de zones de cultiu abandonades com a espai fluvial i estabilització i reculada de marges.

Les accions dissenyades per a aquest gran corredor verd involucren una superfície de 124.358 m2 al llarg de 75 km del riu Xúquer, al seu pas pels municipis de Sumacàrcer, Antella, Gavarda, Castelló, Alberic, Benimuslem, Alzira, Algemesí, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Sueca, Riola, Fortaleny i Cullera.

«Es tracta d’una aposta estratègica per als municipis del Consorci que, a més de combatre el risc d’inundació i els efectes del canvi climàtic, se centrarà a generar un ús públic sostenible i sistemes de participació i governança en què es podrà involucrar la ciutadania», segons ha explicat des de l’ens comarcal el seu president, Òscar Navarro.

FONS EUROPEUS

El projecte presentat pel Consorci de la Ribera i Limne, anomenat Canya a la canya, ha estat beneficiat amb 3.747.949,03 € a una convocatòria d’ajudes, impulsada per la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), per a la restauració d’ecosistemes fluvials i la reducció del risc d’inundació als entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

La convocatòria, que va rebre un total de 230 propostes, ha seleccionat 37 iniciatives, entre les quals hi ha «Canya a la canya», en presentar iniciatives que impulsen solucions basades en la natura que, a més de restaurar i incrementar la biodiversitat i els valors ambientals del Xúquer, contribueixen significativament a reduir els riscos d’inundació als trams urbans. A més, el projecte s’ocupa de sensibilitzar la població sobre la importància de la restauració fluvial com a eina per reduir l’impacte de les inundacions i transferir el coneixement adquirit a altres municipis amb problemes similars, de manera que es multipliquen els beneficis de la iniciativa .