Trobem un niu de tortuga boba en una platja de Borriana

Trobem un niu de tortuga boba en una platja de Borriana

Este matí hem localitzat un niu de tortuga boba (Caretta caretta) a una platja de Borriana. La troballa s’ha produït mentre es realitzava un estudi de les tortugues d’aigua europees (Emys orbicularis) que habiten séquies pròximes a la mar. Durant la revisió de les trampes hem albirat un clot remogut amb diversos ous oberts.

El niu presentava al voltant nombrosos rastres de rabosa i gos, com petjades o excrements, la qual cosa fa pensar que no hi ha hagut una eclosió natural i que la major part d’ous han estat depredats.

A la zona també s’ha desplaçat un investigador de la Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València, Jesús Tomás, que ha inspeccionat el niu, retirant alguns ous sencers, encara que inviables, per al seu estudi posterior.

L’investigador ha destacat “la importància de la troballa i la necessitat d’implicar particulars i entitats conservacionistes en les xarxes de seguiment d’aquests nius“. La localització primerenca d’estos nius és clau per a garantir l’èxit de les posades i algunes iniciatives europees, com el projecte Life MedTurtles, ja treballen en esta línia.

Sobre este tema, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental de Borriana, Bruno Arnandis, ha recordat que el municipi participa des de fa anys en la campanya Tortugues del Mediterrani. Des de l’Ajuntament valoren “molt positivament” la troballa i han instat la ciutadania a col·laborar en la detecció de tortugues nidificants i els seus nius en eclosió a través del telèfon d’emergències de Protecció Civil 112.

Segon cas aquest estiu

Es tracta del segon niu aparegut este estiu a les costes valencianes, després del localitzat a Guardamar del Segura (traslladat més tard a la platja del Saler). La tortuga boba és una espècie marina que es troba amenaçada, ja que la seua població es cataloga com a “vulnerable” en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades i apareix en les llistes de la Directiva Hàbitats, en el Protocol sobre biodiversitat i Zepim i en els Convenis de Berna i Bonn.