Lluita biològica vers els mosquits d’Alfara

L’Ajuntament d’Alfara del Patriarca va iniciar a l’octubre un projecte de control de mosquits en col·laboració amb la Fundació Limne, les primeres accions del qual comencen a ser visibles amb l’arribada del bon temps. El pla s’articula en dos fases diferenciades: la prevenció i la localització de zones de cria per una banda i, de l’altra, la conservació i el foment de certs depredadors com a enemics naturals per al control de les plagues de mosquits.

La campanya se centra principalment en el mosquit tigre, una espècie invasora originària del sud-est asiàtic que, afavorida pel canvi climàtic, els fluxos humans i la globalització s’han anat estenent ràpidament pels ecosistemes mediterranis. A més del dolor que produeix la picada, és responsable de la propagació de malalties com el dengue, el zika o el chikungunya. Tot i això, prop del 90% dels focus de cria del mosquit tigre es produeixen en l’àmbit privat i particular, és a dir, a les cases, terrasses i jardins. Per això, és imprescindible que tothom faça un esforç en la seua eradicació atenent unes senzilles pautes. Estos mosquits desenvolupen un cicle de vida molt curt, podent passar de larves a adults en només sis dies i requerint xicotets punts d’aigua per a la cria.

En este sentit, des de l’Ajuntament i Limne, sol·licitem la col·laboració ciutadana per evitar-ne la reproducció, a través d’un tríptic, disponible als edificis municipals, on s’expliquen les mesures bàsiques que cal adoptar a les cases per combatre la proliferació de mosquits, com revisar freqüentment els plats dels testos, els abeuradors de les mascotes o les canaletes, perquè el mosquit tigre no trobe on dipositar els ous. CAl tindre en compte que els mosquits tigre amb prou feines s’allunyen del punt de cria així que, quan ens piquen, hem de recordar que la zona d’oviposició és a menys de 200 metres, per la qual cosa la prevenció és a les nostres mans.

Recuperar espècies depredadores
Més enllà de la campanya de prevenció, Alfara del Patriarca s’ha proposat fomentar la presència de certes espècies d’aus i rates penades que ajuden al control de mosquits tigre, comuns i mosques negres. Fomentar la presència de depredadors pot contribuir a regular les poblacions i sumar una major biodiversitat al municipi.