Limne posa en marxa un viver a Quart de Poblet

Limne posa en marxa un viver a Quart de Poblet

La Fundació Limne ha condicionat i posat en funcionament un viver municipal a Quart de Poblet, a les proximitats del Parc Natural del Túria. Aquesta instal·lació, on es cultivaran anualment 10.000 plantes de diverses espècies de ribera, pretén nodrir de vegetació autòctona diversos trams de riu emmarcats al projecte Fluviatilis, una iniciativa que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Aquest viver, especialitzat en vegetació aquàtica, sorgeix com a necessari complement a les accions de lluita contra les plantes invasores i exòtiques que copen el Túria, masses monoespecífiques i amb altíssims consums d’aigua, com la canya comuna, contra la qual s’ha desplegat, a els darrers anys, un pla de contenció que implica la seva retirada amb mitjans mecànics i la posterior solarització, és a dir, la col·locació d’una malla sintètica per abrasar i matar els rizomes d’aquestes plantes.

Des de la Fundació Limne assenyalen que «les malles s’han de retirar al cap de dos anys, i és el moment propici per restablir la biodiversitat del riu amb vegetació autòctona, adaptada al nostre clima i sòl».
La restauració d‟aquestes zones amb planta aquàtica autòctona permet millorar la biodiversitat i establir una barrera a la colonització de noves invasores. Són, a més, fixadores de carboni i actuen com a refugi i aliment per a la fauna associada. Entre les plantes que es treballen al nou viver trobem principalment arbustives, si bé en un futur podran allotjar-se altres espècies semisubmergides, que juguen un paper depurador i incrementen la qualitat de les aigües.

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Transició Ecològica i Canvi Climàtic, Bartolomé Nofuentes, destaca que «a Quart de Poblet es duen a terme diversos projectes europeus per a la restauració del riu, com Fluviatilis o NaturTuria, que suposen un marc de referència per a la participació de les col·lectivitats del municipi a l’àmbit europeu i per al desenvolupament i la implementació de polítiques innovadores d’àmbit local».

Formació ambiental
La posada en marxa del viver es complementa amb el foment de l’ocupació verda, a través d’accions formatives enfocades a diversos col·lectius, establint un marc de col·laboració amb diverses entitats per millorar la situació dels assistents al mercat laboral, mitjançant la posada en marxa de programes de formació, captació, derivació, orientació i inclusió. L’objectiu és donar suport a diversos col·lectius socials per fer efectiu el dret a accedir a una ocupació de qualitat. Així mateix, preveuen la programació daccions específiques per a joves.