36 municipis participen al Mans al Riu!

36 municipis participen al Mans al Riu!

La històrica campanya de voluntariat ambiental de la Fundació Limne arriba a la dotzena edició i, seguint l’esperit d’anys anteriors, “Mans al Riu” pretén seguir fomentant la participació ciutadana vers la conservació i millora dels rius.

L’acció, que es durà a terme este cap de setmana, consistix en una neteja de rius organitzada conjuntament a diversos municipis amb ànim de visibilitzar l’estat dels nostres ecosistemes aquàtics, incitant a una gestió responsable dels nostres residus. Durant la darrera edició de la jornada van retirar-se més de 6 tones de residus dels trams de rius i barrancs en què es va actuar. Des de Limne recalquem que la campanya Mans al Riu vol assenyalar que molts trams de riu es fan servir, incomprensiblement, com abocadors il·legals. De fet, a cada edició retirem multitud de residus inversemblants, com ara matalafs, neveres, televisors, sofàs, bateries de cotxe, bombones de butà o pneumàtics, entre molts d’altres. 

La campanya “Mans al Riu” no es va crear per solucionar el problema actuant amb voluntaris, sinó per tal que els i les assistents a la jornada coneguen de primera mà la problemàtica i puguen transmetre el missatge als seus familiars i veïns. Cal informar els ciutadans de com de perniciós és l’abandonament de residus al riu, donant a conéixer les alternatives que ofereix cada municipi per gestionar estos residus voluminosos.

“Mans al Riu”  arribarà enguany als municipis d’Alborache, Alfarb, Algemesí, Almassora, Alzira, Bétera, Borriana, Canals, Carcaixent, Carlet, Castelló de la Plana, Castelló, Catadau, Catarroja, El Saler, El Verger, Elx, Gavarda, Gandia, L’Alcora, La Pobla Llarga, Llombai, Manises, Manuel, Montaverner, Montroi, Ondara, Polinyà, Quart de Poblet, Real, Sellent, Senyera, Sueca, Tavernes de la Valldigna, Torrent i Vinalesa, gràcies al patrocini de Global Omnium i del Consorci de la Ribera.

En esta ocasió, el repte que es planteja en una situació de COVID-19 és formar grups reduïts, que ens ajuden a continuar visibilitzant el mal ús que de vegades es fa dels nostres espais naturals. A més, a la meitat dels municipis esmentats, l’activitat es planteja com una campanya d’àmbit escolar. Per a la resta es tracta d’una activitat oberta a la participació de tota la ciutadania, si bé cal inscripció prèvia, i té un marcat caràcter lúdic i didàctic, ja que, a més de millorar els espais fluvials en què s’actuï, es farà èmfasi en els mitjans que hi ha per gestionar els residus, fomentant-ne, per tant, un destí més adequat.