Acaba la campanya de tortugues de 2023

Acaba la campanya de tortugues de 2023

La Fundació Limne, conscient de la problemàtica derivada de les invasions biològiques, va iniciar l’any 2012 una estreta col·laboració amb l’extint projecte LIFE+ Trachemys. Des d’aleshores, el personal tècnic de Limne porta a terme campanyes anuals de seguiment de diverses poblacions de tortugues autòctones i descast d’invasores, en estreta complicitat amb la Consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

Durant la campanya de 2023, s’han realitzat 1.492 captures, de les quals tan sols 22 són exemplars d’espècies autòctones [2 ♀ d’Emys orbicularis i 20 Mauremys leprosa, (10 ♂; 6 ♀; 3 juvenils i 1 neonat)]. De les 1.470 tortugues exòtiques, la més comuna ha estat Trachemys scripta elegans, amb 1.404 captures, on la major part han estat femelles:

 

Femelles 57%
Mascles 26%
Neonats 9%
Juvenils 8%

 

Quant a la resta d’espècies exòtiques, observem la següent relació de sexes/classes d’edat:

 

Enguany el mostreig s’ha fet a la marjaleria de Castelló de la Plana, Borriana (diferents zones), Tavernes de la Valldigna, Càrcer, Carcaixent i Albalat de la Ribera. A banda, l’informe que hem entregat a Conselleria també arreplega cites corresponents a entregues de particulars dels municipis de l’Alcora, Sueca i València

Al llarg d’onze anys hem realitzat campanyes, moltes d’elles plurianuals, a les següents zones: desembocadura del riu Millars, estany de Nules, marjaleria de Borriana, els rius Polop i Serpis a Alcoi, el Clot de la Mare de Déu a Borriana,   riu Cànyoles i riu Sants a Canals), el riu Serpis a L’Alqueria d’Asnar, el PN de la Marjal de Pego-Oliva, la Llacuna del Samaruc d’Algemesí, el riu Túria a Vilamarxant, La Canyada i Quart de Poblet, el Parc Natural de Cabanes-Torreblanca, Penyíscola, l’Hort de Miralles de Borriana, el Parc de Capçalera de València, l’assut de Sueca, el riu Sellent a Càrcer, la Sèquia Mare, l’Ullal Gran i el Llac de la Goleta a Tavernes de la Valldigna, el riu Xúquer a Albalat de la Ribera, Càrcer, Riola i Algemesí, el Rajolí de la Senda de l’Ullal a Borriana, el barranc de Barxeta a La Pobla Llarga o l’Ullal de l’Estany a Gandia, entre d’altres.