Restauració de la sèquia del Molí (Gandia)

Restauració de la sèquia del Molí (Gandia)

A la séquia del Molí, a l’alqueria del duc de Gandia, vam engegar un procés de restauració amb tècniques de bioenginyeria per tornar al seu estat original.

El canal, que buida la marjal de la Safor quan hi ha pluges fortes, estava en un estat de degradació important, i l’aigua no podia córrer per la quantitat de tarquim colmatat que l’obstruïa.

Estat del projecte 100%

El projecte ha estat una iniciativa de l’Ajuntament de Gandia on hem col·laborat amb Vela Excavacions.

Les principals accions del projecte han estat:

  • Instal·lació de comportes que asseguren el manteniment dels nivells mínims durant l’època de sequera i estiatge.
  • Col·locació d’escales limnimètriques als Ullals que faciliten la monitorització dels nivells de les làmines d’aigua.
  • Eliminació de les espècies invasores (Arundo donax) existents als Ullals i a la sèquia Redona (amb màquina i geotextil).
  • Rescat i traslocació d’espècies autòctones durant el moviemnt de terres.
  • Restauració i naturalització de la sèquia Redona mitjançant traslocació d’helòfits i la col·locació de biorolls vegetats.

 

S’han col·locat biorolls de fibra de coco vegetats amb helòfits per estabilitzar els marges.