Campanya sobre tinença responsable a València

Tallers de tinença responsable a València

València posa en marxa un projecte d’educació ambiental per a la tinença responsable de tortugues exòtiques i la conservació de les tortugues autòctones valencianes: la tortuga d’aigua europea (Emys orbicularis) i la ibèrica (Mauremys leprosa).

Ambdues espècies estan protegides i les seues poblacions es veuen afectades per l’abandonament incontrolat de tortugues americanes o asiàtiques. Estes tortugues es popularitzen per la seva reduïda grandària, el seu baix preu i la poca atenció que requerixen. Per contra, pocs compradors saben que creix fins als 30 centímetres i que augmentaran les seues necessitats alimentàries i d’espai; també en créixer augmenta la seua agressivitat. Tot això, unit a la seua llarga longevitat, ha provocat que a les darreres dècades s’haja observat un continu i massiu abandó en els nostres rius i zones humides, però també als parcs urbans, el que s’ha convertit en una greu amenaça per al medi ambient peninsular.

És molt important que la gent sàpiga que està prohibit alliberar animals exòtics en espais naturals o als llacs dels parcs urbans i que si alguna persona vol desfer-se de la seva tortuga exòtica, ha de trucar al 112 per a informar-se de com procedir.

Jornades informatives

Els organitzadors de la campanya han programat dues sessions informatives a l’embarcador del Parc de Capçalera que es portaran a terme els dies 13 i 20 de desembre. Totes les persones que estiguen interessades han de contactar amb la Fundació Limne (participa@limne.org – 654 076 533) per a sumar-se als diferents horaris de l’activitat.

Degut a les restriccions de la COVID-19, l’activitat es farà en franges de 30 minuts per a grups bombolla de màxim sis participants. Durant la jornada, els i les assistents faran tasques d’observació, identificació i tractament d’estos animals, fent incís en la problemàtica que generen les invasores.

L’impacte de las invasores

Des de la Fundació Limne remarquen que l’impacte de les tortugues exòtiques invasores sobre la fauna autòctona ha estat àmpliament estudiat, especialment pel que respecta a capacitat reproductora, competència pel recurs alimentari i pugna per les millors places d’assolellament, en què les tortugues autòctones surten perdent, comprometent la seua supervivència i reproducció.

El projecte afronta els problemes derivats de l’abandonament d’espècies invasores.
Es tracta d’una proposta impulsada entre l’Ajuntament de València, Global Omnium i Limne.

Al Parc de Capçalera tècnics del servei de Vida Silvestre de la Conselleria realitzen captures periòdiques dels exemplars que s’abandonen. A una de les darreres campanyes es capturaren més de mig miler de tortugues exòtiques de 14 espècies o subespècies diferents.

S’ha constatat, també, la presència la presència de postes i neonats i, a més, d’entre els exemplars capturats destacaren 13 femelles gràvides de 5 espècies diferents, el que mostra la plasticitat d’estos animals per adaptar-se i acabar per desplaçar a les tortugues autòctones.