Quart de Poblet y Limne trabajan para mejorar el Turia

Estem executant, en col·laboració amb l’Ajuntament de Quart de Poblet, un projecte de recuperació ambiental del corredor fluvial periurbà del municipi i, en concret, als voltants de l’assut del Repartiment, infraestructura on les aigües del riu es deriven a les sèquies de l’horta.

Les accions suposen una ampliació de la feina conjunta que desenvolupem ambdós entitats, des de fa anys, per a la recuperació de l’ecosistema de ribera del riu Túria.

Lluita contra la canya invasora

La iniciativa, premiada a la 2ª Convocatòria de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible de la Fundació Bancaixa i Bankia, pretén lluitar ver la canya Arundo donax, eliminant una hectàrea d’esta invasora i reposant amb espècies autòctones adaptades a el règim d’avingudes dels rius mediterranis. Els terrenys triats per esta actuació limiten amb la nova llera del Túria, alineant el projecte amb les noves sensibilitats de regeneració de la infraestructura.

Quan finalitze la intervenció, vora set-centes helòfites i arbustives de ribera, hauran estat plantades, recolzades per la maquinària que prepara el terreny. Salzes, tamarius, baladres, joncs, narcisos o botxes són algunes de les espècies que s’han triat per a la millora ambiental dels terrenys.

Millora del riu i lluita contra el canvi climàtic

El regidor de l’àrea de Transició Ecològica i Canvi Climàtic, Juan Medina, ha destacat que “restaurar este tram annex a la nova llera del Túria permet avançar en la promoció d’una infraestructura verda que harmonitze la funció de drenatge del riu amb el seu ús públic i d’espai d’alt valor ecològic”. Per aconseguir eixe objectiu, Quart de Poblet col·labora amb Limne en projectes com este, de retirada de canyar i creació d’un bosc de ribera que contribuisca a millorar la qualitat de les aigües i que actue com a refugi d’espècies.

La creació d’un bosc de ribera en bon estat contribuirà, d’altra banda, a restaurar un hàbitat natural d’especial interès, dins el Parc Natural del Túria, així com a regular el règim hidrològic, reduir l’erosió dels marges i lluitar vers el canvi climàtic, en neutralitzar les emissions de CO2