Llúdries a Borriana: detectem la seua presència per 1a vegada al Clot

llúdries borriana

Podem confirmar per primera vegada la presencia de llúdries a la desembocadura del riu Anna, al paratge conegut com Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu (Borriana, Castelló). Esta informació es deriva d’un treball de camp on han participat l’Anna Ruiz, col·laboradora de Limne i Sales Tomás, directora de l’entitat, que han trobat nombrosos rastres d’este mamífer, com ara marques odoríferes o excrements.

Les llúdries localitzades no estan de pas, ja que s’han detectat diversos excrements antics al costat d’altres recents, el que apunta a un marcatge territorial continuat a la zona.

Este mamífer va vorejar l’extinció

Les llúdrigues van estar a punt de desaparèixer dels rius durant la segona meitat de segle XX, quedant tan sols alguns exemplars a la conca del castellonenc riu Bergantes, però a les darreres dècades tornen a reclamar l’espai que els hi pertoca.

La província, de fet, sempre ha estat un bastió per a la llúdria i la profusió de cites que estem observant darrerament en zones costaneres, com ara Torreblanca o la desembocadura del Millars, apunta a la recuperació de l’espècie.

Multiplicada per deu la presència els darrers 20 anys

La llúdria ha multiplicat per deu la seua presència a les darreres dos dècades, segons apuntàvem a una investigació realitzada entre 2018 i 2019 mercès a la col·laboració de Global Omnium. Eixe sondeig es va realitzar dividint el territori de la comunitat autònoma en quadrícules de 10 km de costat que es van rastrejar a la recerca de senyals que mostraren la presència del mamífer, com ara excrements, petjades o, fins i tot, l’observació directa d’exemplars.

Destacàvem positivament, d’altra banda, la recuperació d’este mamífer, considerat en perill d’extinció fa menys d’una dècada, a causa de les millores en els sistemes de depuració, restauracions de bosc de ribera i una major disponibilitat d’aliment, factors que han permès recuperar, poc a poc, una espècie que, si bé es troba en una tendència positiva de recuperació i ja no es considera en perill d’extinció, seguix llistada com a espècie vulnerable al Catàleg valencià d’espècies de fauna amenaçades.

Refugi de fauna vulnerable

Per la seua banda, el regidor de l’àrea de Sostenibilitat Mediambiental de Borriana, Bruno Arnandis, ha ressaltat la importància de la troballa i ha afegit que “la restauració duta a terme recentment, amb la Confederació Hidrogràfica i Limne, ha propiciat tindre un espai ben conservat que permetisca establir-se a espècies tan interessants com la llúdria, incrementant la rellevància de la zona com a refugi de fauna vulnerable”.